Resepi Nasi

Resepi memasak nasi pelbagai jenis.

Resepi nasi goreng sotong

Nasi goreng sotong istimewa

Hari ini saya ingin kongsikan satu menu yang mudah dan ringkas iaitu nasi goreng sotong. Saya memang suka makan nasi goreng. Selalu kalau takda masa saya masak nasi goreng kampung saja. Resepi nasi goreng sotong ini saya belajar dari salah seorang tukang masak tempat yang saya selalu makan. Rasa pedasnya pasti membuka selera anda. Lagi sedap kalau dimakan bersama sup kosong dan telur mata. Kalau tak ada selera nak makan, pasti saya masak resepi ini. Jika anda tak suka makan pedas boleh kurangkan cili api. Tak ada masalah.

Cara memasak nasi ayam istimewa

Nasi ayam istimewa

Saya selalu masak nasi ayam, kadang sampai jemu asyik guna resepi yang sama sahaja. Kali ini, saya cuba resepi nasi ayam yang baru saya belajar dari seorang kawan. Kelebihan resepi nasi ayam istimewa ini kerana menggunakan gula merah. Resepi yang lain dari yang lain dan pasti rasanya sangat enak. Resepi ini sesuai untuk dihidangkan untuk anak-anak sebab tak terlalu pedas. Ayam yang dicampur dengan sedikit madu memberikan kelainan pada rasanya.

Resepi nasi ayam hainan

Nasi ayam hainan

Hari ini saya cuba resepi baru yang mudah dan sedap. Selalu saya masak nasi ayam biasa saja. Kali ini, saya cuba masak resepi nasi ayam hainan. Tidak sangka ia menjadi kegemaran keluarga saya. Resepi ini, saya pelajari dari kawan-kawan dan saya cuba ubah sendiri mengikut selera sendiri. Nasi ayam hainan berasal dari Negara Cina dan semakin popular di Malaysia. Resepinya agak berbeza dari masak nasi ayam biasa. Saya masak menggunakan beras basmati. Rasa nasi yang lebih sedap.

Resepi sambal nasi lemak mudah

Sambal nasi lemak mudah

Resepi sambal nasi lemak yang mudah untuk disediakan. Seperti biasa nasi lemak dimakan pada waktu pagi. Cara untuk masak nasi lemak pasti ramai yang sudah tahu. Ia adalah sajian makanan yang ringkas dan terkenal dikalangan rakyat Malaysia. Kesedapan nasi lemak, bergantung pada kuah sambalnya. Dimasak dengan pelbagai jenis resepi dan cara yang tersendiri. Waktu masak lebih kurang setengah jam sahaja. Pasti ramai yang ingin tahu apa rahsia yang ada pada sambal nasi lemak saya. Ia antara resepi yang saya belajar dari ibu saya dan saya olah sedikit mengikut selera sendiri.

Resepi sambal sotong istimewa

Sambal sotong istimewa

Resepi sambal sotong istimewa dari bonda. Ini antara resepi yang pertama saya belajar memasak. Sudah adat kalau pertama kali masak, kurang sedap. Manusia, sentiasa kena terus belajar dan usaha. Gunakan sotong yang segar dan saiz yang sederhana. Sotong adalah makanan kegemaran keluarga saya. Dimasak dengan pelbagai jenis resepi seperti kari sotong, sotong goreng kunyit, sotong berlada dan lain-lain. Ia sesuai dihidangkan bersama nasi lemak atau nasi putih. Bau aroma tumisan sambal pasti akan membuatkan anda tidak sabar untuk makan.

Resepi nasi goreng kampung pedas

Nasi goreng kampung pedas

Sekali lagi, kita diberi nafas dan peluang untuk bertemu disini. Hari ini saya ingin berkongsi resepi nasi goreng kampung pedas yang sangat sedap. Nasi adalah makan ruji bagi rakyat Malaysia. Dimasak dengan pelbagai resepi turun temurun. Sebutir beras ibarat setitis peluh petani. Pepatah yang bonda saya selalu pesan. Kalau nasi yang tak habis dimakan, jangan dibuang. Simpan dalam peti sejuk. Esok boleh digoreng dan dihidangkan untuk sarapan pagi. Terdapat pelbagai jenis resepi untuk nasi goreng. Nasi goreng pattaya, nasi goreng ikan masin, nasi goreng ikan bilis dan sebagainya.

Resepi cara memasak nasi lemak bonda

Kali ini saya ingin kongsikan resepi nasi lemak bonda kepada anda semua. Ini kerana saya tahu, nasi lemak adalah menu sarapan bagi rakyat Malaysia yang sangat popular. Selain roti canai, nasi lemak adalah menu yang dicari dan dihidangkan setiap pagi. Aroma nasi lemak dapat membangkitkan selera dengan baunya yang harum. Ia merupakan makanan tradisional dan resepi warisan bagi orang melayu.

Pages