Resepi Ikan

Resepi memasak ikan yang sedap.

Resepi ikan kerisi berlada

Hari ini saya ingin berkongsi satu resepi masakan tengahari yang sangat ringkas dan cepat iaitu resepi ikan kerisi berlada. Sebenarnya, ikan kerisi sangat sedap kalau digoreng atau dibakar lalu dimakan panas-panas. Isinya yang pejal membuatkan ikan ini sedap dimasak apa jua jenis masakan. Selain itu, resepi ikan kerisi berlada ini cukup ringkas penyediaannya. Tidak memerlukan bahan-bahan yang banyak atau sukar didapati. Di masa ekonomi merrosot dan harga barang semuanya mahal, pemilihan makanan serta masakan perlu dititik-beratkan. Isteri harus bijak menguruskan belanja rumah.

Resepi masak asam pedas yang sangat mudah

Asam pedas ikan jenahak. Sebut saja asam pedas, pasti mula terbayang asam pedas johor atau melaka. Kuahnya yang pekat ada rasa masam dan manis yang boleh membuatkan kita tambah kalau makan nasi. Mungkin anda salah seorang pengemar asam pedas, tapi nak masak agak payah dan lambat, jalan singkat lebih baik makan dikedai. Jangan risau, hari ini saya akan kongsikan resepi masak asam pedas yang sangat mudah semudah ABC, hanya menggunakan bahan yang ada didapur saja.

Tags: 

Resepi gulai lemak ikan tenggiri

Rasa teringin nak masak resepi gulai lemak ikan tenggiri, kebetulan masa pergi pasar ada orang jual 4 ketul isi ikan tenggiri. Tanpa fikir panjang terus je sambar. Dalam fikiran antara resepi yang nak cuba masak ialah gulai lemak atau pun asam pedas. Hari ini, saya kongsikan resepi gulai lemak dahulu. Kemudian hari, kalau berkesempatan saya kongsikan resepi asam pedas ikan tenggiri pula.

Resepi kari ikan nyok-nyok

Resepi kari ikan nyok-nyok. Ada 2 jenis kategori ikan nyok-nyok ni, nyok-nyok putih dan hitam, tapi nyok-nyok putih lagi sedap kalau masak kari. Terpulang selera masing-masing. Semalam sempat pergi pasar tani, tekak ni, teringin pula nak makan kari ikan nyok-nyok, Alhamdulillah ada rezeki aku dan keluarga makan kari ikan untuk hidangan menu tengahari.

Resepi gulai ikan temenung simple

Gulai ikan temenung

Hari ini saya ingin kongsikan satu resepi kegemaran orang Kedah. Resepi gulai ikan temenung simple. Saya memang berasal dari Kedah. Menu yang pertama saya masak juga ialah gulai ikan temenung. Dimana-mana saja anda pergi di Kedah, pasti ada masakan ini. Ikan temenung atau orang KL sebut ikan kembung ialah sajian masakan yang cukup mudah untuk disediakan.

Resepi sambal tumis ikan bilis

Sambal tumis ikan bilis

Hari ini saya ingin kongsikan resepi sambal tumis ikan bilis. Resepi ini sesuai dihidangkan bersama nasi lemak. Resepi ini saya belajar dari bonda saya. Saya olah sendiri mengikut selera keluarga. Bgai mereka yang gemar makan kuih burger Malaysia, boleh gunakan resepi ini untuk buat intinya. Bau aroma tumisan sambal tumis ikan bilis buat saya tak sabar nak makan. Resepi ini agak pedas, boleh kurangkan cili jika anda tidak mengemari makanan pedas.

Resepi ikan masak sambal berlada

Ikan masak sambal

Ikan adalah protein yang diperlukan oleh badan manusia. Selain itu, terdapat beberapa jenis ikan yang dijual dipasar dan dimasak dengan pelbagai jenis resepi yang tersendiri. Ikan juga sedap jika digoreng garing dan dimakan bersama dengan nasi putih sahaja. Hari ini, kami ingin kongsikan satu resepi yang mudah dan sangat cepat untuk dimasak. Ia tidak memerlukan masa yang lama seperti masakan lain.